SorgulamaKurdu

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme 2023

Plakadan araç trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri E-Devlet, GİB ve SMS yoluyla yapılmaktadır. Şimdi kısaca nasıl yapıldığından bahsedelim.

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama

Sadece plakadan trafik cezası sorgulama yaparak, aracın son 1 yıl içindeki isme kayıt edilen plakasına yazılan cezalar görüntülenebilir. Ödeme yapıldıktan sonra eğer sayfa güncellenmemişse cezalar yine sayfada görünebilir. Bu yüzden tekrar ödeme yapmaya gerek yoktur.

               Yazı İçeriği

    > Plakadan Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

    > Trafik cezası sorgulama GİB (Vergi Dairesi)

    > Trafik Cezaları Nasıl Ödenir?

    > Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?

    > Trafik cezasına itiraz etmek için gerekli belgeler

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik cezası sorgulama e-Devlet (1) adresine tıklandıktan sonra gelen ekrandaki doğrulama seçeneklerinden biri işaretlenerek kimlik doğrulaması yapılır. Mobil imza, elektronik imza, e-Devlet şifresi ya da İnternet Bankacılığı’ndan biri ile giriş yapıldıktan sonra e-Hizmetler sekmesine girilir ve “Vergi, Harç ve Cezalar” kısmına tıklanır. Açılan ekranda istenen bilgileri girdikten sonra aracın son bir yıl içinde aldığı tüm cezalar görülebilir. 

Ayrıca (3) adresine girildikten sonra “site içi arama” kısmına “araç plaka ceza sorgulama ya da plakadan trafik cezası öğrenme” gibi yapılacak sorguyu anlatan ifadeler kullanılarak ilgili sayfaya ulaşılabilir.

Plakası ile sorgulama yapılan araca hiçbir ceza kesilmemişse, yapılan sorgu sonucunda “son 1 yıl içinde adınıza kayıtlı araç plakasına ait hiçbir ceza kaydına rastlanmamıştır” şeklinde bir açıklama gelecektir. Eğer aracın plakasına herhangi bir ceza yazılmışsa ceza bilgileri tablosunda; aracın plakası, cezanın düzenlendiği il ve ilçe, cezanın veriliş tarihi ve tam saati, ne kadar ceza ödenmesi gerektiği gibi bilgiler görüntülenir.

İlgili Bağlantılar

Plaka Sorgulama

Otopark Cezası Sorgulama

Hgs ve Ogs Borç Sorgulama

Trafik Cezaları Nasıl Ödenir?

Plakadan trafik cezası sorgulama yapıldıktan sonra aynı sayfadan geçen yıllarda yazılan tüm trafik cezaları da görüntülenebilir. Araçlarına ait borç bulunan sürücüler ödeme yapmak istediklerinde anlaşmalı bankalardan gece 02:00’den 22:00’a kadar ödeme yapabilirler. Kredi kartı ile trafik cezası ödeme, yine anlaşmalı bankaların verdiği kredi kartları ile mümkündür. Bu bankalar; Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Yapı Kredi, HSCB, Finansbank, TEB, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Denizbank, Türkiye Finans Bankası, Aktif Bank, Odeabank ve Kuveyt Türk bankalarıdır.

Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezalarının uygulanma şekline göre bu cezalara itiraz hakkı farklılık gösterebilir. İsme kesilen trafik cezaları 10 iş günü içinde ceza sahibine ulaşmamışsa, Sulh Ceza Mahkemesi’ne gidilerek itiraz edilebilir. Trafik cezası yüz yüze iken verilmişse itiraz, 15 iş günü içinde yapılmalıdır. Plakaya işlenen cezalarda, ceza bilgilendirme tutanağı kurye tarafından teslim edilirken araç sahibi evde değilse kurye kapıya not bırakır ve belgeyi muhtarlığa götürür. Bu durumda tebliğ süresi başlamış olur.

Eğer ceza kesilen aracın sahibi farklı bir yerde oturuyorsa ve ikametgah adresini güncellememişse, adres değişikliğini ilgili birimlere bildirmediği için suç kendisine ait olur. Bu tip durumlarla karşılaşmamak için trafik cezanız olup olmadığını düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz.

Türkiye’de, trafik cezalarına yapılan itirazlardan dolayı oluşan davalar, genellikle Trafik Mahkemeleri tarafından çözümlenmektedir. Ancak her yerde Trafik Mahkemeleri olmadığı için, bu tip itiraz davalarıyla Sulh Ceza Mahkemeleri de ilgilenmektedir.

Trafik cezasına itiraz etmek için gerekli belgeler;

  • Ceza tebliğ belgesi,

  • Ceza tutanağının fotokopisi,

  • İtiraz davası için yazılan dilekçe,

  • Ceza gören aracın ruhsatı,

  • Araç sahibinin kimlik ve ehliyet fotokopisi