SorgulamaKurdu

MTV Borç Sorgulama, Hesaplama ve Ödeme 2023

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borç sorgulama, MTV hesaplama ve  Mtv ödeme işlemlerinin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mobil uygulama, bankalar ve kredi kartları aracılığı ile nasıl yapıldığını alt başlıklar halinde sizler için basitçe açıkladık.

MTV Borç Sorgulama ve ödeme

*** Dilerseniz sayfa içi hızlı gezinme linklerini kullanarak aradığınız başlığa direk geçiş yapabilirsiniz.

        Yazi İçeriği

Mtv Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

   Gib Mtv Borç Sorgulama

   Motorlu Taşıtlar Vergisi Mobil Sorgulama

MTV Hesaplama ve Ödeme

2023 MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Ödeme Nasıl Yapılır?

   GİB MTV ödeme

   MTV Taksitlendirme Yapan Bankalar ve Taksit Sayıları

   2023 MTV Ücretleri Ne Kadar?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Yaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

   Motorlu Taşıtlar Vergisi Gecikme Cezası

   Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenmezse Araç Bağlanır Mı?

   MTV Borcu Olan Araç Satılabilir Mi?

   MTV Borcu Olan Aracın Ruhsatı ya da Plakası Değiştirilebilir Mi?

MTV Zam Oranı - 2022

(MTV) Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

   Motorlu Taşıtlar Vergisi "MTV" Neye Göre Belirlenir?

MTV BORÇ SORGULAMA 2023 NASIL YAPILIR?

Mtv borç sorgulama işlemlerinin hangi yollarla ve nasıl yapıldığını pratik olarak açıklamaya çalışarak makalemize başlayalım. MTV borç sorgulama işlemleri 4 şekilde yapılmaktadır. Bunlar;

  1. Gib Gelir İdaresi Başkanlığı Mtv Borç Sorgulama Sitesi
  2. Vergi Daireleri
  3. Gib Mobil Uygulama
  4. E-Devlet MTV Sorgulama

Baştan belirmemiz gerekirse en çok kullanılan MTV sorgulama yönteti Gib internet sitesidir.

GİB MTV BORÇ SORGULAMA

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ne kadar olduğunu öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yönettiği İnternet Vergi Dairesi sistemindeki hizmetler kullanılabilir. Bunun için Gib Mtv Sorgulama sayfası tıklayarak tüm motorlu taşıtlar için sorgulama yapılabilir.

Not: Mtv sorgulama ve ödeme yapmak için Gib internet sitesini kullanmak isteyenlerin Google arama kullanırken çok dikkatli olmaları gerekir. Gib internet sitesinin kopyası, piyasada sürekli dolaşmaktadır. Bu yüzden dolandırıcıların hedefi olmamak için dikkatli olmalısınız.

Gib Resmi Site Adresi: https://intvd.gib.gov.tr şeklinde olmalıdır.

Aracın MTV borcunu öğrenmek için linke tıkladıktan sonra gelen ekrana, araç plakası bitişik olarak yazılmalı, T.C. Kimlik Numarası ya da Vergi Numarası doğru bir şekilde girilmeli ve son aşamada aracın tescil tarihi girilerek “Tamam” butonuna tıklanmalıdır. Bu bilgileri girerek araca ait motorlu taşıtlar vergisi tüm detaylarıyla görüntülenebilir.

  1. Plakayı yazınız (34FB001)
  2. T.C. veya Vergi No yazın.
  3. Tescil Tarihini yazın.
  4. "Tamam" butonuna basın.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ MOBİL SORGULAMA

Akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte resmi işlemler de bu cihazlar ile yapılabilmeye başlandı. Geliştirilen mobil uygulamalar sayesinde araç sahipleri diledikleri yerden, diledikleri zamanda sorgulama yapabilir hale geldi. Sürücülere motorlu taşıtlar vergisi borcu ile ilgili kolaylık sağlayan uygulamalardan biri de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen GİB mobil uygulamalardır.

GİB MOBİL UYGULAMA İLE MTV SORGULAMA

MTV sorgulamaları Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mobil uygulamaları ile de yapılabilir. Sayfanın alt kısmında yer alan hazır beyan mobil uygulaması araç sahiplerinin MTV borç sorgulama yapmaları konusunda işlerine yaramayacak bir uygulamadır. Telefonunuza Gib Mobil uygulama indirerek sorgulama yapabilirsiniz.

GİB MOBİL UYGULAMA ANDROİD VE İOS

GİB mobil uygulama ile MTV borcu sorgulanabilir, MTV borcu ödemesi yapılabilir, vergi takvimi ve mevzuatı öğrenilebilir. Ayrıca harita özelliği ile konuma en yakın vergi daireleri görüntülenebilir. Android ve IOS telefonların her ikisi içinde resmi Gib uygulaması mevcuttur.

Android indir

İnternet vergi dairesi mobil uygulama android ve iOS

İnternet vergi dairesi mobil uygulama; MTV borcu sorgulama, MTV borcu ödeme, sicil bilgilerini öğrenme, mükellefiyet yazısı için talepte bulunma ve sonuç görüntüleme gibi pek çok işlemin yapılabilmesine olanak sağlar.

Uygulamalardan herhangi biri indirilerek sisteme giriş yapıldığında T.C. Kimlik numarası ve aracın tescil tarihi girilmelidir. Ardından araca ait tüm MTV borçları saniyeler içinde görüntülenebilir. 

MTV HESAPLAMA VE ÖDEME

Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama, MTV hesaplama araçlarıyla kolayca yapılabilmektedir. Bu araçlar ile motorun yaşına, silindir hacmine ve tipine göre ödenmesi gereken MTV borcu öğrenilebilir.

Mtv Hesaplama 2021

 MTV HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

MTV hesaplama araçları ile motorlu taşıtlar vergisi hesaplamak için; aracın tipini, yaşını, motor silindir hacmini ve tescil tarihini girmek gerekir. Araç tescil tarihi 1 Ocak 2023 tarihi ve sonrası olan araçlar için aracın vergisiz değeri de seçilmelidir. İstenen bilgiler girildikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yılsonu açıklanan vergi tutarı görüntülenebilir. Ekranda gözüken miktar, her yılın Ocak ve Temmuz ayında ödenecek şekilde iki taksit halindedir.

1300 cc’den Düşük Motor Gücü Olan Araçlarda MTV 2023 Hesaplama

  • Tescil tarihi 1 Ocak 2023 ve sonrası olan araçların 2023 MTV tutarı; değeri 40 bin TL’nin altındaki 1 ila 3 yaş arasındaki araçlarda 1.313,75 ₺; değeri 40 bin ile 70 bin TL arasındaki araçlarda 1.443,75 ₺ ve değeri 70 bin TL’yi geçen araçlarda ise 1.576,25 TL olarak belirlenmiştir.
  • Dövizlerin yükselmesi ile beraber gelen yüksek faiz ve enflasyon rakamları ile 2023 MTV zam oranlarının %32,4 olarak belirlenmişti. Fakat yeni düzenleme ile bu zam düşürüldü ve yüzde 25 olarak kesin olarak belirlendi.

1300 cc’den büyük 1600 cc’den düşük araçlarda MTV 2023 Hesaplama

  • Tescil tarihi 31 Aralık 2023’den eski olan araçların 2023 MTV tutarı 2,287,5 TL
  • Tescil tarihi 1 Ocak 2023 ve sonrası olan araçların 2023 MTV tutarı; değeri 40 bin TL’nin altındaki 1 ila 3 yaş arasındaki araçlarda 1.313,75 TL, değeri 40 bin ile 70 bin TL arasındaki araçlarda 1.443,75 TL ve değeri 70 bin TL’yi geçen araçlarda ise 2.517,5 TL olarak belirlendi.

1600 cc’den büyük 1800 cc’den düşük araçlarda MTV

  • Tescil tarihi 31 Aralık 2023’den eski olan araçların 2023 MTV tutarı 4,445 TL
  • Tescil tarihi 1 Ocak 2023 ve sonrası olan araçların 2023 MTV tutarı; değeri 100 bin TL’nin altındaki 1 ila 3 yaş arasındaki araçlarda 2,746 TL, değeri 100 bin TL’nin üstündeki araçlarda ise 4,445 TL olarak belirlendi.

1800 cc’den büyük 2000 cc’den düşük araçlarda MTV 2023

  • Tescil tarihi 31 Aralık 2023’den eski olan araçların 2023 MTV tutarı 7,003 TL
  • Tescil tarihi 1 Ocak 2023 ve sonrası olan araçların 2023 MTV tutarı; değeri 100 bin TL’yi geçmeyen 1 ila 3 yaş arasındaki araçlarda 4,445TL, değeri 100 bin TL’nin üzerindeki araçlarda ise 7,003 TL olarak belirlendi.

Tescil tarihi 1 Ocak 2023 Öncesi olan tüm araçlarda MTV

Motor hacmi 0-1300 olanlar 1.313,75 ₺, 

1301-1600 olanlar için 2.287,5 ₺,

1601-1800 olanlar için 4.445 ₺, 

1801-2000 olanlar için 7.003 ₺,

2001-2500 olanlar için 10.506,25 ₺ olarak ödenecek.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ YAŞ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

MTV yaş hesaplama yapılırken aracın model yılına bakılır. Hesaplama yapılan yıl da vergi hesap yaşına eklenir. Örneğin model yılı 2002 olan bir aracın vergi hesaplama yaşı 2019 – 2002 = 17. Bu sayıya şu anki yılı da eklersek 2002 model bir aracın vergi yaşı 18 olur.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) ÖDEME NASIL YAPILIR?

Mtv Ödeme

Motorlu taşıtlar vergisi nereye ödenir? MTV ödemeleri her yıl Ocak ve Temmuz ayında olacak şekilde iki taksit halinde yatırılır. Vaktinde ödenmeyen MTV borçlarına her gün için gecikme faizi işler. Yasal süre içinde ödeme yapılmazsa araç için haciz kararı çıkarılır. MTV ödemeleri;

  • Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden
  • Gelir İdaresi veznelerinden (Vergi Daireleri)
  • Anlaşmalı banka şubelerine elden, ATM’lerden ya da bankaların internet bankacılığı hizmetlerinden yapılabilir.
  • Kredi Kartı İle MTV Ödeme veya Ototmatik Ödeme Talimatı Verme Yöntemi

GİB MTV ÖDEME

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden MTV borcu ödemek için öncelikle Gib MTV Ödeme Sayfası adresine girilir. Burada “Motorlu Taşıt Sorgulama ve Ödeme” bağlantısı tıklanır. Gelen ekranda araç plakası (varsa özel plaka) hiçbir boşluk bırakmadan yazılır, T.C. Kimlik numarası ya da vergi numarası girilir ve son olarak aracın tescil tarihi girilerek “Tamam” butonuna basılır. Araca ait MTV borcu görüntülendikten sonra 02:00 ile 22:00 saatleri arasında MTV borcu kredi kartı ile ödeme yapılabilir.

MTV TAKSİTLENDİRME YAPAN BANKALAR VE TAKSİT SAYILARI

Kredi kartı ile MTV borcu ödemek isteyenler hangi bankanın kaç taksit yaptığını öğrenebilirler. BDDK mevzuatı kapsamında MTV borcu ödemesi kredi kartı ile yapılırken 9 taksit imkanı bulunuyor. Fakat pek çok banka MTV ödemelerinde 2 ya da 3 taksit yapıyor. Bununla birlikte eğer faizli MTV ödeme kabul edilirse bankalar taksit sayısını 9’a çıkarabilir. Bankaların MTV taksitleri şu şekildedir;

  • Garanti Bankası: 2 taksit / GİB üzerinden yapılan ödemelerde 2 taksit
  • İş Bankası: 2 taksit / GİB üzerinden yapılan ödemelerde 3 taksit
  • TEB: 3 taksit / GİB üzerinden yapılan ödemelerde 3 taksit
  • Akbank: 3 taksit / GİB üzerinden yapılan ödemelerde 3 taksit
  • Vakıfbank: 3 taksit / GİB üzerinden yapılan ödemelerde 2 taksit
  • QNB Finansbank: 2 taksit / GİB üzerinden yapılan ödemelerde 2 taksit
  • Yapı Kredi Bankası: 2 taksit / GİB üzerinden yapılan ödemelerde 3 taksit
  • Kuveyt Türk: 3 taksit / GİB üzerinden yapılan ödemelerde 3 taksit
  • Halk Bank: 3 taksit / GİB üzerinden yapılan ödemelerde 3 taksit

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GECİKME CEZASI

MTV gecikme cezası, borçların zamanında ödenmemesi sonucu günlük faiz şeklinde uygulanır. Ödeme yapılmayan her gün için borca faiz eklenir. MTV borcu hiç ödenmezse ikametgah adresine ihtar mektubu gönderilir. Uyarı mektubundan sonra ödeme yine yapılmazsa Maliye Bakanlığı tarafından araç sahibinin banka hesaplarına ya da aracına haciz konularak tüm vergi borçları alınır.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ ÖDENMEZSE ARAÇ BAĞLANIR MI?

Araç sahibi MTV borcunu ödemezse ve hesaplarında MTV borcunu ödeyecek kadar para yoksa, üzerindeki tüm mallara haciz gelir. Bu mallar içinde sürücünün aracı da vardır. MTV ödemeleri tahsil edilinceye kadar araç bağlanır, yine ödeme yapılmazsa İcra Dairesi tarafından araç açık artırma usulü ile satışa çıkarılır. Elde edilen gelir ile MTV borcu faizleriyle birlikte tahsil edilir.

MTV BORCU OLAN ARAÇ SATILABİLİR Mİ?

Motorlu taşıtlar vergisi borcu olan araçların satılması için yıllık vergilerin ödenmesi gereklidir. MTV borcu olan araçlar satılamadığı gibi muayeneden de geçemezler. Noterde satış işlemi gerçekleştirilirken araca ait tüm MTV borçları görüntülenmektedir. Ocak ayındaki MTV ödemesi yapılmayan bir araç Nisan ayında satılmak istendiğinde, vergi borcundan dolayı noter buna izin vermeyecektir.

MTV BORCU OLAN ARACIN RUHSATI YA DA PLAKASI DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Araca ait tüm resmi işlemlerde borç olmaması gerekir. MTV borcu ödenmeyen araçlarda hiçbir resmi işlem yapılamaz, buna ruhsat ya da plaka değiştirmek de dahildir. Araçların MTV borcu olup olmadığı online ya da mobil uygulamalar kullanılarak MTV sorgulamaları ile saniyeler içinde yapılabilir.

MTV BORCU YANLIŞ PLAKAYA YATIRILIRSA NE OLUR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin yanlış plakaya yatırılması halinde MTV iadesi alınabilir. Kredi kartı ile ya da banka hesabından yapılan ödemelerde banka şubesine giderek ya da müşteri temsilcileri aranarak iade talebinde bulunulabilir. Eğer ödeme vergi dairesine yapıldıysa ödeme yapılan vergi dairesine itirazda bulunulabilir ve iade talebi yapılabilir.

MTV ZAM ORANI

2023’den önce alınan 1300 cc’nin altındaki araçlarda MTV zam oranı yüzde 25 ; 1300 cc’nin üzerindeki araçlarda MTV zam oranı yüzde 15,9 oldu.

2023’den sonra alınan araçlarda ise motorun hacmine ve aracın vergisiz fiyatına bakılarak %25 MTV zammı uygulandı.

Yıllara göre yeniden değerleme oranları şu şekildedir;

  • 2023 yeniden değerleme oranı: %25
  • 2021 yeniden değerleme oranı: %9,11
  • 2020 yeniden değerleme oranı: %15
  • 2019 yeniden değerleme oranı: %14,47
  • 2018 yeniden değerleme oranı: %3,83
  • 2017 yeniden değerleme oranı: %5,58
  • 2016 yeniden değerleme oranı: %10,11
  • 2015 yeniden değerleme oranı: %3,93

(MTV) MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ NEDİR?

Araç sahiplerinin yılda iki taksit şeklinde ödemekle yükümlü oldukları vergi türü, MTV (motorlu taşıtlar vergisi) olarak geçer. Motorlu taşıtlar vergisini yalnızca kara taşıtları değil, uçaklar, helikopterler ve motorlu deniz araçları da ödemek zorundadır. Araç trafik sicil kaydı yapıldıktan sonra başlanan Motorlu Taşıtlar Vergisi, aracın trafik sicil kaydı silinene dek devam eder ve ödenmesi gerekir.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ "MTV" NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Her aracın ödemesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi farklıdır. Motorlu Taşıtlar vergisi aracın kaç yaşında olduğuna ve silindir hacmi gibi bazı özelliklerine göre hesaplanır. Örneğin otobüslerin MTV’si hesaplanırken otobüsteki koltuk kapasitesi ve otobüsün yaşına göre verilmesi gereken vergi miktarı belirlenir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmezse ya da geç ödenirse araç sahipleri gecikme cezası ödemek zorunda kalırlar. Hiçbir MTV borcunu ödemeyen araç sahiplerinin ikametgah adreslerine uyarı mektubu gönderilir. Dikkate alınmayan uyarılar neticesinde ise Maliye Bakanlığı’nın verdiği karar neticesinde araç sahibine ait tüm banka hesaplarına haciz konulur ve ödenmeyen vergi miktarı, bu hesaplardaki paralardan karşılanır.