SorgulamaKurdu

Hgs Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır 2023?

HGS bakiye sorgulamaları online olarak 4 şekilde yapılmaktadır. Bunlar;

  • E-Devlet kapısı
  • Telefon
  • PTT’nin internet sitesi
  • Bankalar

Hgs Bakiye öğrenme

       Site İçeriği

EN HIZLI HGS BAKİYE SORGULAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

 1- HGS BAKİYE SORGULAMA PTT

En basit hızlı HGS sorgulama PTT yoluyla yapılandır. Benim bu yöntemi tercih etmemin sebebi e-Devlet sistemine göre daha hızlı ve pratik olmasıdır. E-Devlet kapısında sorgulama yapmak için öncelikle sisteme giriş yapmanız ve kimlik doğrulama aşamasını tamamlamanız gerekir. Bu tabi ki güvenlik için fakat zamanı olmayan, hızlı ve kolay sorgulama yapmak isteyenler için PTT daha avantajlı bir seçenektir.

HGS bakiye sorgulama PTT’nin müşteri hizmetleri aracılığıyla yapılabilir demiştik. Bunun için yapmanız gereken çok basittir. Aracınızın plakasını ve istenen güvenlik kodunu girdiğinizde bakiyenizin ne kadar olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz. Bakiyenizin yetersiz olması durumunda PTT aracılığıyla aldığınız Hızlı Geçiş Sistemleri ürünleri için kredi kartınızla ödemenizi yapabilirsiniz.

 2- HGS BAKİYE SORGULAMA E-DEVLET

HGS bakiye sorgulamak için bir diğer seçenek de e-Devlet kapısıdır.

  • E-Devlet ile sorgulama yapmak için E-Devlet HGS Bakiye Öğrenme adresine tıklayın.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra aracınızın plakasını ve güvenlik kodunu girerek bakiyenizi öğrenebilirsiniz.

3- TELEFONLA HGS BAKİYE ÖĞRENME

Akıllı cep telefonu kullanmıyorsanız ya da internetiniz yoksa HGS Çağrı Merkezi'ni arayarak bakiyeniz hakkında bilgi alabilirsiniz. Telefonla HGS bakiye öğrenmek için arayabileceğiniz numara 0 850 460 60 60'tır.

4- BANKALARDAN HGS BAKİYE ÖĞRENME

Bankalardan HGS bakiyesi öğrenmek için mobil uygulamaları, internet bankacılığını ya da ATM'leri kullanabilirsiniz. Bazı bankaların ATM şubelerinde HGS seçenekleri bulunmaktadır.

Bankadan aldığınız HGS etiketindeki bakiyenin ne kadar olduğunu merak ediyorsanız bankanın müşteri hizmetlerini de arayabilirsiniz. Mobil bankacılığı ya da internet bankacılığını kullanırken hesabınıza giriş yaptıktan sonra "HGS Bakiye Öğrenme" sekmesini kullanabilirsiniz.

HGS SORGULAMA NEREDEN YAPILIR?

HGS araç km sorgulama işlemleri PTT ve e-Devlet’ten yapılabilir.

  •  PTT: PTT HGS müşteri hizmetleri sayfasına geldikten sonra plaka ve güvenlik kodu bilgilerini girerek Hızlı Geçiş Sistemleri  bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
  •  E-Devlet: Turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra “e-Hizmetler”, ardından “Trafik ve Ulaşım” ardından sayfayı aşağı kaydırarak “PTT” ve son olarak “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama” sekmesini tıklayın. Gelen ekranda sorgulama yapabilmek için öncelikle kimlik doğrulamanızı yapmanız gerekir. Kimlik doğrulamanızı yaptıktan sonra aracınızın plakasını ve ekrandaki güvenlik kodunu yazdıktan sonra Hızlı Geçiş Sistemleri bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.

HGS PARA YÜKLEME NASIL YAPILIR?

 HGS bakiye yükleme işlemi

  • PTT şubelerinden
  • EPTTAVM’den
  • Bankalara otomatik ödeme talimatı vererek,
  • E-Devlet kapısından
  • Benzin istasyonlarındaki para yükleme noktalarından
  • HGS mobil uygulamalardan ya da
  • SMS yoluyla yapılabilmektedir.

Bu seçenekler arasında en pratik ve kolay olanı elbette ki otomatik ödeme talimatıdır. Anlaşmalı olduğunuz bankalara vereceğiniz talimatlarla, HGS bakiyenizin azalması durumunda bakiyeniz güncellenecek ve geçiş sırasında trafiğe takılma derdi olmadan yolunuza devam edebileceksiniz.

  1- PTT ATM ile yükleme

HGS yüklemeleri PTT şubelerinden ya da PTT ATM aracılığı ile yapılabilir. PTT ATM’leri ile HGS yüklemek için ATM kartının olması zorunlu değildir. Kartsız bir şekilde de her şehirde kolayca bulabileceğiniz PTT ATM’leri ile HGS yüklemelerinizi yapabilirsiniz. ATM’ye gittiğinizde öncelikle “ödemeler” sekmesini bulmanız gerekiyor, ardından “Hızlı Geçiş Sistemleri ödemeleri” şeklinde bir sekme göreceksiniz. Buraya tıkladığınızda sizden aracınızın plakasını girmeniz istenecektir. Verilen talimatları uygulayarak kısa sürede Hızlı Geçiş Sistemleri  bakiye yükleme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

  2- Bankadan yükleme

Bankaların çoğu HGS bakiye yüklemesi yapmaktadır. Anlaşmalı olduğunuz bir banka varsa siz de bankanızın şubesine giderek HGS yüklemesi yapabilirsiniz. Benim tercihim otomatik ödeme talimatı oluyor.

Çünkü otomatik ödeme talimatı verdiğimde bakiyem bitmeye başladığında banka yükleme yapıyor, bu durumda hiçbir şekilde ücretli yollardan geçerken bakiyemin yetmemesi nedeniyle ceza almıyorum. Siz de kafanız rahat olsun istiyorsanız ve benim gibi işiniz gereği paralı yollardan çok sık geçmeniz gerekiyorsa, anlaşmalı olduğunuz bankaya otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Böylece farkında olmadan ceza almazsınız ve durduk yere fazladan ödeme yapmazsınız.

Bu arada hatırlatmakta fayda var. Bankalardan HGS yüklemesi yapacağınız zaman eğer otomatik ödeme talimatı vermediyseniz ve ATM yoluyla ödeme yapacaksanız yalnızca o bankanın ATM makinesinden yükleme yapabilirsiniz. Başka bir bankanın ATM’sinden yükleme yapacağınız zaman bankalar buna müsaade etmemekte ya da komisyon adı altında belli bir ücret kesmektedirler.

  3- HGS bakiye yükleme e-Devlet

E-Devlet kapısından bakiye yüklemek için turkiye.gov.tr adresinden sırayla “Hizmetler – Trafik ve Ulaşım – Ptt” yolunu izlemelisiniz. Ardından kimlik doğrulamasını yapın ve güvenli bir şekilde HGS yüklemenizi gerçekleştirin.

  4- HGS bakiye yükleme SMS

HGS yüklemelerinizi mobil servislerle de yapabilirsiniz. Hattınız ne olursa olsun hiç fark etmez. Tüm operatörler PTT ile Hızlı Geçiş Sistemleri  anlaşmalıdır. Günün istediğiniz saatinde, mesai saatlerini beklemeden bakiyenizi yükseltebilirsiniz.

SMS ile HGS yüklemek için Avea ve Turkcell için 1447 hattını, Vodafone içinse 4848 hattı kullanmanız gerekir. Kimlik numaranızı operatörünüze uygun hatta SMS olarak gönderdikten sonra faturalı hatlarda ödediğiniz miktar faturaya yansır. TL yüklemesi yaparken ise 10 TL ya da 15 TL’lik yükleme yapmanız yeterlidir.

HGS YÜKLEME YAPAN YERLER

Anlaşmalı bankalar, bu bankaların internet bankacılıkları ve PTT dışında Petrol Ofisi, BP, Shell, Opet, Total ve TPPD benzin istasyonları Hızlı Geçiş Sistemleri  yükleme noktalarıdır.

HGS NASIL ALINIR?

Köprü ve otoban gibi ücretli yollardan trafiğe takılmadan geçmek istiyorsanız Hızlı Geçiş Sistemleri kartı almanız gerekir. Bunun için yapmanız gereken çok basittir. HGS için gerekli evraklar kimlik fotokopiniz ve aracınızın ruhsatıdır. Bu belgeleri alarak hgs kartı veren yerlerden birine giderek HGS etiketi alabilirsiniz. HGS alırken OGS’de olduğu gibi depozito ödemenize gerek yoktur. Buradaki önemli bir ayrıntıyı atlamadan geçmeyelim. HGS başvurularında mutlaka ruhsat sahibinin gitmesi gerekiyor. Aksi halde kart verilmiyor.

YABANCI PLAKA İÇİN HGS NASIL ALINIR?

Yeni yapılan düzenlemelerle birlikte yabancı plakalı araçlardan ücretli yollarda para alınmaktadır. Bu nedenle yabancı plakası olan araçların da HGS alması zorunludur. Yabancı plakalı araçların ülke sınırları içinde kalacakları süre belli olduğu için HGS etiketi yerine Hızlı Geçiş Sistemleri kartı almaları yeterlidir. Bu araçlar için kart alınacağında PTT şubelerine ruhsat ve kimlik ile birlikte gidilmesi yeterlidir.

HGS NEREDEN ALINIR?

HGS etiketi bankalardan ya da PTT şubelerinden alınabilir. PTT şubelerinde HGS için belli bir ücret ödemeniz gerekir fakat bankalarda süreç daha kolay işlemektedir. Anlaşmalı olduğunuz bir bankaya HGS için başvuru yaptığınızda etiketin ücreti hesabınızdan düşülür.

PTT HGS ETİKETİ NASIL ALINIR?

PTT HGS etiketini nakit olarak, posta çeki hesabınızla ya da varsa PTT Bonus Kredi Kartınızla alabilirsiniz. PTT matikler yoluyla aldığınız HGS etiketi için size HGS ürün numarası verilir. Bu numara ile nakit ya da hesaptan çekim ile bakiye yükleyebilirsiniz. KGS nakit kart sahibiyseniz kimlik ve ruhsatınızla birlikte HGS etiketi için başvuru yaptığınızda KGS kartınızdaki bakiye HGS etiketinize aktarılır.

PTT HGS İPTALİ

HGS etiketinizi PTT şubelerinden aldıysanız HGS iptalini yine PTT şubelerinden yapabilirsiniz. İptal ettirdiğiniz HGS hesabınızda eğer bakiye kaldıysa bu parayı iptal işlemi başladıktan 1 ay sonra alabilirsiniz.

PTT HGS ETİKETİ NE KADAR?

PTT HGS etiket ücreti 2023 yılı için 15 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyat yapışkanlı etiketler için geçerlidir. Eğer kart tipi etiket istiyorsanız vereceğiniz miktar 30 TL’dir.

PTT HGS İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

HGS için gerekli belgeler şunlardır;

  • Bireysel HGS başvuruları için; kimlik, aracın ruhsatı ya da ruhsatın fotokopisi
  • Kurumsal HGS başvuruları için; temsil belgesi, aracın ruhsatı ya da ruhsatın fotokopisi
  • Kiralık araçlarda HGS başvuruları için; kimlik, ruhsat ya da fotokopisi, araç sözleşmesi

PTT HGS ETİKETİ NASIL TAKILIR?

HGS etiketi aracın ön camına yapıştırılır. Dikiz aynasının 5 cm aşağısına HGS etiketini yapıştırabilirsiniz. HGS’yi cama takarken logosunun aracınızın içine baktığından emin olmalısınız.

PTT HGS ETİKETİ NASIL SÖKÜLÜR?

Peki HGS etiketi nasıl çıkarılır? Özellikle ikinci el araç alım satımlarında sürücüleri endişelendiren konulardan biri de HGS etiketinin nasıl çıkarılacağıdır. HGS etiketi kişisel bir şey olduğu için aracınızı satarken HGS etiketinizi de camdan sökmeniz gerekir. Etiket çıktıktan sonra camda yapışkan kalabilir ve bu da ön camın kötü görünmesine neden olabilir. Şimdi sizlerle benim de uyguladığım birkaç HGS etiketi çıkarma yöntemini paylaşacağım.

  • HGS etiketinizi camdan çıkarmak için öncelikle etiketi ıslatın. Biraz bekleyin, daha sonra bir bulaşık süngerinin arka kısmıyla camdan sökmeye çalışın. Tel gibi camın çizilmesine neden olacak şeyler kullanmayın, süngerin arka kısmı etiketin çıkması için yeterli olacaktır.
  • Etiketin sökülebilen kısmını elle çıkartın. Daha sonra bir jilet alın ve 20 ya da 25 derecelik bir açı ile etiketin kalanını kazıyın. Jileti dik tutmazsanız ve eğik bir şekilde kazımaya çalışırsanız aracınızın camı çizilmez.
  • Ön camınızda yağmur sensörü yoksa etiketi bir çakmakla yakarak da camınızdan çıkarabilirsiniz. Yalnız çakmak kullanırken dikkat edin, çünkü eğer camda elektronik bir aksam ve onu korumak için plastik parçalar varsa kesinlikle çakmak kullanmayın.
  • Bir başka yöntem de asetondur. Bulaşık süngerinin arkasını asetonla ıslatın ve bekleyin. Daha sonra plastik bir kaşığın arka kısmıyla etiketi kazıyın.

HGS VEREN BANKALAR HANGİLERİDİR?

HGS yükleme yapan bankalar Akbank, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Albaraka Türk, Finansbank, TEB, Türkiye Finans Bankası, Denizbank, Yapı Kredi Bankası ve Garanti Bankası’dır.

HGS ÜCRETLERİ NEDİR?

HGS ücreti PTT ve bankalarda farklıdır. Bazı bankalar yaptığı kampanyalarda HGS’yi ücretsiz olarak vermektedir. Kredi kartını kullandığınız bir banka varsa siz de bu kolaylıktan faydalanabilirsiniz. Ücretsiz HGS veren bankalardan biri QNB Finansbank’tır.

PTT HGS ilk alım ücreti olarak HGS etiketlerde 15 TL HGS kartlarda ise 30 TL ücret almaktadır.

ÜCRETSİZ HGS NASIL ALINIR?

Ücretsiz HGS almak için bankaların kampanyalarını iyi takip etmeniz gerekir. İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank gibi bankalar HGS etiketi için yaklaşık 35 TL, HGS kartı içinse yaklaşık 70 TL gibi ücret talep etmektedirler. Fakat QNB Finansbank gibi bazı bankalar, müşterisi olan araç sahiplerine ücretsiz HGS etiketi ve kartı veriyor. Bu yüzden çalıştığınız bankalarla bu konuyu görüşmeli ve sizlere özel seçenekler hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

En sağlıklı, en ucuz ve en güvenilir HGS arayanlar için benim önerim PTT şubeleridir. Bankalar tabi ki kolaylık sağlamaktadır fakat ihtiyaçlarınızın tamamını karşılamakta yetersiz kalabilirler. Kredi faizleri düşükken HGS bedeli yüksek olabilir bu nedenle konu HGS almak ise, bu konuda en güvenilir ve kullanışlı kurum PTT’dir. ePTTAVM ile sisteme üye olmadan yükleme yapabilir, mobil uygulamaları ile dilediğiniz yerde HGS bakiye sorgulama ve yükleme yapabilirsiniz.

HGS S.S.S (HGS SIKÇA SORULAN SORULAR)

HGS kaçak geçi uyarısı veriyor, ne yapmalıyım?

Bu durumda aracınızın camlarını kontrol etmeniz gerekir. Metalik cam ya da içten filmli camlarda HGS etiketinin okunması zorlaşabilir. Bunun dışında etiketinizin deforme olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Arabamı sattım HGS ne olacak?

Aracınızı sattıktan sonra HGS etiketini iptal ettirmeniz gerekir. İptal işlemi gerçekleştikten sonraki 7 gün içinde bakiyenizdeki tutar hesabınıza aktarılır. Bu süre içinde plakanıza yazılan HGS cezası varsa bakiyeden düşülür. Eğer PTT’den başka bir ürün almak istemezseniz paranızı 1 ay içinde PTT şubelerinden alabilirsiniz.

HGS etiketini farklı araçta kullanabilir miyim?

HGS plakaya özel tanımlanmaktadır, bu nedenle başka bir araçta HGS kullanılması mümkün değildir. HGS etiketi cama yapıştırılır, bu yüzden aracınızı sattığınızda HGS etiketini de çıkarmanız gerekir. Sökülen HGS etiketleri kullanılmaz hale gelir.

Bankadan aldığım HGS etiketin PTT’den yükleme yapabilir miyim?

HGS etiketinizi bankadan aldıysanız PTT’den yükleme yapamazsınız. Yalnızca banka şubelerinden ya da internet bankacılığından ödeme yapabilirsiniz.

HGS alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

HGS alırken iki seçeneğiniz vardır, ya banka şubeleri ya da PTT. Bu iki seçenekten hangisi sizin için uygunsa onu seçmelisiniz. Yükleme, bakiye sorgulama ve iptali gibi konularda daha iyi hizmet verdiğini düşündüğünüz yerden HGS alabilirsiniz. Ben PTT şubelerinden HGS etiketimi aldım, dolayısıyla PTT’nin sunduğu tüm hizmetlerden istediğim anda faydalanabiliyorum. Mobil uygulamadan bakiyemi sorgulayabiliyorum, ödememi yapabiliyorum ve herhangi bir ceza gelmesi durumunda anında SMS ile bilgilendiriliyorum.

HGS konusunda dikkat etmeniz bir başka durum da ikinci el araçlarla ilgilidir. Eğer ikinci el bir araç almayı düşünüyorsanız ve bu aracın plakasına kayıtlı bir HGS varsa, iptal ettirildiğinden emin olmalısınız. Eğer alacağınız aracın HGS etiketine yazılı bir ceza varsa bunu araç sahibi ile görüşmeli ve alım satım işlemine o şekilde devam etmelisiniz.

HGS ÜCRETLERİ

HGS ücretleri 2023 yılı için yeni zamlarla birlikte daha da arttı. Araç sınıflarına göre otoyol ve köprü geçiş ücretlerine gelen zamlar da farklılık gösterdi. Bu durumda 2023 HGS ücretleri şu şekildedir;

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (15 Temmuz Şehitler Köprüsü)

2023 yılı itibariyle FSM Köprüsü'nden gidiş geliş ücreti  her iki taraftan da alınmaya başlandı. Buna göre ücretler şu şekildedir;

  • Otomobil: 8,25 TL (Gidiş dönüş 17,5 TL)
  • Hafif ticari araç: 10,75 TL (Gidiş dönüş 21,5 TL)
  • Motosiklet: 3,25 TL (Gidiş dönüş 6,5 TL)

Osmangazi Köprüsü

  • Otomobil: 184,5 TL
  • Hafif ticari araç: 295 TL
  • Motosiklet: 129 TL
  • Üçüncü sınıf araç: 350 TL
  • Dördüncü sınıf araç: 464,5 TL
  • Beşinci sınıf araç: 585,5 TL

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

2023 yılı itibariyle Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden gidiş geliş ücreti  her iki taraftan da alınmaya başlandı. Buna göre ücretler şu şekildedir;

  • Otomobil: 19 TL (Gidiş dönüş 38 TL)
  • Hafif ticari araç: 25 TL (Gidiş dönüş 50 TL)
  • Motosiklet: 13 TL (Gidiş dönüş 26 TL)
  • Üçüncü sınıf araç: 46,5 TL (Gidiş dönüş 93 TL)
  • Dördüncü sınıf araç: 118,50 TL (Gidiş dönüş 237 TL)
  • Beşinci sınıf araç: 147,5 TL (Gidiş dönüş 295 TL)