SorgulamaKurdu

Plakadan Araç Borç Sorgulama 2023

Tüm araç borç sorgulama işlemlerini tek sayfada topladık. Sadece plaka ile trafik cezası, vergi borcu, HGS-OGS borç ve cezaları,otopark cezaları ve İspark gibi araca ait ne kadar borç sorgulama varsa buradan yapabilirsiniz. Okumaya devam başlıyoruz.

Plakadan Araç Borç Sorgulama

PLAKADAN ARAÇ BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

Sıfır araç alırken, ikinci el araç alırken ya da var olan araca ait trafik cezalarını öğrenmek için vergi dairelerine ya da Trafik Şube Müdürlüğü’ne gidilmesine gerek yok. Plakadan araç borç sorgulamaları 3 şekilde yapılır. Bunlar şu şekildedir;

  • SMS
  • Online olarak e-Devlet
  • İnternet Vergi Dairesi (GİB)

Araç borç sorgulama için T.C. Kimlik numarası, doğum yılı ve plaka gibi bilgilerin girilmesinin ardından sorgulanan aracın trafik cezasının olup olmadığı, varsa bu cezaların ne kadar olduğu kolayca öğrenilebilir. Özellikle ikinci el araç alırken aracın borcunun olup olmadığını öğrenmek son derece önemlidir. Borcu olan araç ceza yemiş olabilir ve bu durum alıcının fazladan bedel ödemesine neden olabilir.

PLAKADAN ARAÇ BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Eskiden araca ait borçlar posta yoluyla ikametgah adreslerine geliyordu. Fakat dijital ortamdaki gelişmelerden faydalanılmasıyla birlikte postayı beklemeden internet üzerinden aracın borcu olup olmadığı bilgisine saniyeler içinde ulaşılabilir.

Araç borç sorgulama yaparak;

  • HGS ve OGS borçları

  • Otopark cezaları ve

  • Trafik cezaları öğrenilebilir.

HGS – OGS borç sorgulama: E-Devlet, PTT sitesi yoluyla, bankalardan ya da SMS otoyollardan, köprülerden ya da otobanlardan geçiş sırasında yazılan ya da yetersiz bakiye nedeniyle alınan cezalar öğrenilebilir.

Otopark cezaları sorgulama: Park yasağı olan bölgelere park yapıldığında kesilen cezaları öğrenmek için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Park yasağı ile birlikte çekici kullanıldıysa tüm ceza detayları, aracın plakası ile birlikte istenen bilgiler girildiğinde öğrenilebilir.

Trafik cezaları sorgulama: Plakaya yazılan trafik cezaları e-Devlet ve GİB yoluyla öğrenilebilir.

ARAÇ BORÇ SORGULAMA E-DEVLET

E-Devlet araç borç sorgulama

  • Öncelikle E-Devlet Araç Borç Sorgulama bağlantısına tıklanır.
  • Giriş seçeneklerinden biri ile kimlik doğrulaması yapılır.
  • Ardından bu sayfada yer alan e-Hizmetler bölümüne girilir.
  • Buradan “Güvenlik” ya da “Vergi, Harç ve Cezalar” bölümlerinden birine girilir.
  • Gelen sayfadan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sekmesine tıklanır.
  • Sorgulama yapabilmek için e-Devlet şifresi, mobil imza, T.C. Kimlik Kartı, elektronik imza ya da banka bilgilerinden biri ile doğrulama yapılması gerekmektedir.
  • Kimlik bilgisi doğrulandıktan sonra plakası girilen araca ait son 1 yıldaki tüm cezalar görüntülenebilir. Bu bilgiler;
  1. Cezanın verildiği il,

  2. Cezanın verildiği ilçe,

  3. Cezanın verildiği tarih,

  4. Cezanın veriliş saati ve

  5. Cezanın miktarı şeklindedir.

Son 1 yılda araç plakasına ait yazılan hiçbir borç gözükmüyorsa şöyle bir mesaj gelecektir: “Son 1 yıl içinde adınıza kayıtlı araç plakasına ait yazılmış herhangi bir ceza kaydı yoktur”.

Ceza bilgilerinin görüntülendiği ekranda sorgulama yapan sürücüler ayrıca “detay” kısmına tıklayabilir ve buradan cezanın detaylarını öğrenebilirler. Gelen detay sayfasının üst bölgesinde maddelenmiş bilgiler bulunur. Bunların yanı sıra tutulan ceza tutanağına ait seri numarası ve ceza maddeleri listelenir.

Plaka ile araç borç sorgulama yapabilmek için E-Devlet adresine girdikten sonra “site içi ara” kısmına “araç borç sorgulama ya da plaka borç sorgulama” gibi alınacak hizmeti ifade eden birkaç kelime yazılabilir ve sorgulama gerçekleştirilebilir.

Araç borç sorgulama işlemleri resmi kurumlar dışında herhangi bir internet sitesinden yapılmamaktadır. Bu konuda plakadan borç sorgulama yaptığını iddia eden ve konu ile ilgili resmi kurumlara yönlendirme yapmayan sitelerin verdiği bilgiler doğruluktan uzak olmaktadır.

GİB (VERGİ DAİRESİ) ARAÇ BORCU SORGULAMA

Araç borç sorgulama GİB yoluyla da yapılmaktadır. Bunun için yapmanız gerekenler şu şekildedir;

  • Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait İnternet Vergi Dairesi’nin sitesinden Motorlu Taşıtlar bölümüne girilir.
  • Ardından gelen sorgulama ekranından plaka bilgisi ve T.C. Kimlik numarası ile sorgulama yapılabilir.
  • Ayrıca GİB araç borcu sorgulama bağlantı adresine tıklamak da araç borç sorgulama yapmak için yeterlidir.
  • Gelen ekran 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisi sorgulama ve ödeme sayfasıdır.
  • Bu sayfada borç sorgulama yapabilmek için istenilen bilgilerin eksiksiz bir biçimde doldurulması gerekmektedir. Bu bilgiler;
  1. Araç plakası: Bitişik halde ve boşluk bırakmadan yazılmalıdır.

  2. Özel plaka: Aracın plakası bir kurum ismi ya da kişi ismi ise öncelikle özel plaka olduğuna dair “evet” kısmı işaretlenmeli ardından plaka, olduğu gibi yazılmalıdır.

  3. C. Kimlik Numarası ya da Vergi Kimlik Numarası: Gerçek kişiler T.C. kimlik numaralarını, tüzel kişiler ve yabancı uyruklu kişiler ise vergi kimlik numaralarını yazmalıdırlar.

  4. Aracın tescil tarihi: Tescil tarihi yeni araçlar için trafiğe çıkış tarihi, ikinci el araçlar içinse noterdeki satış sözleşmesinde yazan satış tarihi ya da aracın ruhsatındaki tarihtir.

SMS İLE ARACIN BORCUNU ÖĞREN!

Araç borç sorgulama SMS yoluyla yapabilmek için;

  • Vergi borcunu sorgulamak için “BORC (boşluk) T.C. Kimlik Numarası (boşluk) anne kızlık soyadının ilk iki harfi” girilmeli ve yine 1189’a kısa mesaj olarak gönderilmelidir.

  • Trafik cezasını sorgulamak için “TPC (boşluk) plaka tescil tarihi (boşluk) T.C. Kimlik Numarası” yazılmalı ve 1189’a gönderilmelidir.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen hizmetler sayesinde artık sürücüler online olarak diledikleri yerlerden trafik cezalarını ve borçlarını sorgulayabiliyorlar. E-Devlet alt yapısı kullanılarak verilen hizmetlerde;

  • İsme kayıtlı tescilli araç sorgulama
  • Sürücü ceza bilgisi barkodlu belge doğrulama ve sorgulama
  • Sürücü trafik kazası barkodlu belge doğrulama ve sorgulama
  • Araç plakasına yazılan ceza sorgulama
  • Sürücü belgesi ve şahıslara yazılan ceza sorgulama
  • Trafik cezası sorgulama
  • Radar cezası sorgulama
  • Aracın çekildiği otopark bilgisi sorgulama gibi pek çok seçenek vardır. Tüm bu işlemler EGM trafik sorguları ile kolayca yapılabilmektedir.

Trafiğe çıkan milyonlarca sürücüyü ilgilendiren en önemli konuların başında trafik borcu ve trafik cezaları gelmektedir. Plaka sorgulama ücretsiz olarak E-Devlet sisteminden yapılabilmektedir. Plakadan ceza sorgulama yoluyla köprülerde, otoyollarda ya da trafik ışıklarında herhangi bir ceza alınıp alınmadığını öğrenmek mümkündür.

EGM BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

EGM yoluyla araç sorgulama yapmak isteyen sürücüler artık bu işlemlerini e-Devlet sistemi üzerinden yapabilirler. Eskiden Emniyet Genel Müdürlüğü adresine girilerek sorgulama yapılabiliyordu. Ancak pek çok işlem gibi araç sorgulama işlemleri de e-Devlet sistemine aktarılmıştır. Bu nedenle plakadan araç borç sorgulama yapmak için EGM'nin sitesindeki online işlemlere girseniz dahi  sistem sizi otomatik olarak e-Devlet sistemine yönlendirir.

Ödemeler GİB üzerinden, PTT şubelerine ya da elden bankalara verilmek suretiyle yapılmaktadır.

EGM RADAR CEZASI SORGULAMA

Otoyollardaki kameralar sayesinde anlık olarak tespit edilen trafik görüntüleri sürücülere ceza şeklinde yansıyabilir. Hız ihlali ya da şerit ihlali yapan sürücüler aldıkları cezaları Emniyet Genel Müdürlüğü’nün radar cezası sorgulama sayfasından değil yine e-Devlet sistemi üzerinden kolayca öğrenebilirler.

E-Devlet kapısına girerek istenen bilgiler eksiksiz olarak yazılır. Sorgulama neticesinde plakaya yazılan son 1 yıllık cezalar görüntülenebilir.

E-Devlet sisteminde radar cezalarının ödenmesi için bir sistem yoktur. Radar cezası ödemek isteyen sürücüler tebliğ edilen cezayı anlaşmalı bankalara, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine kredi kartıyla ya da PTT şubelerine nakit şeklinde verebilirler.